ŠokoladasJuodas šokoladas: sveikata ir geresnė nuotaika

Juodas šokoladas: sveikata ir geresnė nuotaika

Juodas šokoladas gali sumažinti stresą ar jo padarinius – taip sako Londa Lima universitete Sveikatos Mokslų centre atlikti tyrimai.

„Nauji tyrimai rodo, kad tamsaus šokolado vartojimas mažina stresą ir uždegimą, tuo pat metu gerina atmintį, imunitetą ir nuotaiką”

Tyrimai rodo, kad tam tikros rūšies tamsaus šokolado valgymas gali būti naudingas sveikatai. Eksperimentinės biologijos 2018 m. San Diego metiniame susitikime pristatyti du tyrimai rodo, kad vartojant tamsų šokoladą, kurio kakavos koncentracija yra aukšta (mažiausiai 70% kakavos, 30% organinio cukranendrių cukraus), turi teigiamą poveikį streso lygiui, uždegimui, nuotaikai, atminčiai ir imunitetui. Nors gerai žinoma, kad kakava yra pagrindinis flavonoidų šaltinis, tai yra pirmas kartas, kai poveikis žmogui buvo ištirtas, siekiant nustatyti, kaip jis gali palaikyti kognityvinę, endokrininę ir širdies ir kraujagyslių sistemą.

Lee S. Berk, DrPH, mokslų daktaras:

„Daugelį metų mes vertinome tamsaus šokolado įtaką neurologinėms funkcijoms cukraus kiekio požiūriu: kuo daugiau cukraus, tuo laimingesni esame”, – sakė Berk’as. „Tačiau šis tyrimas pirmas kartas, kai mes tyrėme kakavos poveikį žmogui ilgalaikiu požiūriu per kurį buvo suvartotas didelis kiekis kakavos. Be abejo tas kiekis buvo skaidomas į mažus kiekius, tokius kaip įprasto dydžio šokolado plytelės. Šie tyrimai rodo, kad kuo didesnė kakavos koncentracija, tuo labiau jaučiamas teigiamas poveikis supratimui, atminčiai, nuotaikai, imunitetui ir kitiems teigiamiems poveikiams.”

Kakavoje esantys flavonoidai yra labai stiprūs antioksidantai ir priešuždegiminiai preparatai, kurių žinomi mechanizmai naudingi smegenų ir širdies bei kraujagyslių sveikatai. Nustatyta, kad jie didina organizmo atsparumą radiacijai. Tai naudinga norint odą apsaugoti nuo neigiamo saulės poveikio. Iš flavanoidų gaminamas vitaminas P ir kiti vitamininiai preparatai. Pavyzdžiui, flakarbinas, kurio sudėtyje yra flavonoidų kvercetino, likurazido ir pektino, tinka nuo spazmų, uždegimų, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, gerina žarnyno veiklą, šiek tiek laisvina vidurius. Flavonoidų turintys augalai gydymui naudojami daugelį tūkstančių metų, o pastaruoju laikmečiu jų gydomosios savybės tapo mokslinio susidomėjimo objektu – vykdomi tyrimai, bandomos įvairių ligų bei vėžio gydymo schemos praplečiant chemioterapiją netgi onkologijoje, kuriami maisto papildai.

Londa Lima universitete Sveikatos Mokslų centre altiktų tyrimų rezultatų santrumpos:

  • Tamsaus šokolado (70% kakavos) poveikis žmogaus genų ekspresijoje: kakava reguliuoja imuninį atsaką, neuronų signalizavimą ir jutimo suvokimą (pirmadienis, 2018 m. balandžio 23 d., 10: 00-12: 00, San Diego konferencijų centras, parodų salės A-D)
  • Tamsusis šokoladas (70% organinės kakavos) didina ūmaus ir lėtinio EEG energijos spektrinio tankio (μv2) gama dažnio (25-40 Hz) atsaką smegenų sveikatai: neuro plastiškumui, neuroninei sinchronizacijai, pažinimo procesui, mokymuisi, atminčiai, prisiminimui ir proto pojūčio gerinimui bei meditacijai (antradienis, 2018 m. balandžio 24 d., 10: 00-12: 00, San Diego konferencijų centras, parodų salės A-D)

Berk’as sakė, kad studijos reikalauja tolesnio tyrimo, ypač siekiant nustatyti šių poveikių reikšmę imuninėms ląstelėms ir smegenims didesnėse tyrimo populiacijose. Šiuo metu vyksta tolesni moksliniai tyrimai, skirti išsiaiškinti mechanizmus, kurie gali būti susiję su priežastimi ir poveikiu smegenų ir elgesio santykiams su kakava.

 

Plačiau skaitykite: mokslinio tyrimo šaltinis ir Wikipedia

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

AUKŠTYN