ŠokoladasJuodasis šokoladas: geresnei regai

Juodasis šokoladas: geresnei regai

Naujasis tyrimas, atliktas „Incarnate Word” Rosenbergo optometrijos mokyklos San Antonio universiteto tyrėjų, parodė, jog valgant tamsų šokoladą gali pagerėti suaugusio žmogaus regėjimas.

Tokią išvadą mokslininkai priėjo atlikę tyrimus su 30 sveikų suaugusiųjų: 9 vyrais ir 21 moterimi. Visų šių žmonių vidutinis amžius buvo 26 metai. Nei vienas tyrime dalyvavęs asmuo neturėjo akių ligų, regėjimas buvo normos ribose. Buvo tiriami regėjimo pasikeitimai suvalgius šokolado. Dviejose atskirose sesijose dalyviai valgė tamsų arba pienišką šokoladą – praėjus dviems valandoms po valgymo buvo atliekami regos testai. Rezultatai:

  • Tiems kurie valgė juodąjį šokoladą pagerėjo vaizdo kontrasto jautrumas (tai yra galimybė skaityti mažas ir dideles raides skirtingais kontrastais).
  • Juodojo šokolado valgę asmenys  pajuto šiek tiek pagerėjusį regėjimo aiškumą.
  • Tiems kurie valgė pienišką šokoladą, regėjimo jautrumas nepakito arba pakito nežymiai.

Tyrėjai negalėjo nustatyti, kas konkrečia įtakojo regos pagerėjimą, tačiau pasiūlė teoriją:

„[…] padidėjusi tinklainė, regėjimo ir (arba) smegenų kraujotakos praeinamumas, padidinantis deguonies ir maistinių medžiagų biologinį prieinamumą metaboliškai aktyviose vietose „

„Tyrimo duomenys rodo, kad vienkartinė tamsaus šokolado dozė pagerina smulkių ir mažo kontrasto objektų matomumą jau po 2 valandų, tačiau šio skirtumo ir klinikinės svarbos trukmė lieka neaiški”, – pridūrė tyrimo autoriai.

Komanda mano, kad reikia daugiau tyrimų. Tačiau mokslui jau yra žinoma, kad tamsus šokolado yra kupinas antioksidantų vadinamų flavonoidais, kurie gali sumažinti uždegimą, gerinti širdies sveikatą ir pagerinti pažinimo funkciją. Apie flavanoidus daugiau skaitykite kitame straipsnyje: Juodas šokoladas: sveikata ir geresnė nuotaika

 

 

Šaltinis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

AUKŠTYN