ŠokoladasŠokolado rūšys

Šokolado rūšys

Baltasis šokoladas

Pelnytai populiarus ir mėgstamas šokoladas, kvepiantis vanile ir pienu. Labiau populiarus tarp moterų, kadangi vyrai pirmenybę dažniausiai teikia tamsiajam arba pieniškam šokoladui.

Balto šokolado pagrindą sudaro iš kakavos vaisių (cocoa bean) pupelių sviestas. Jis išgaunamas presuojant pupeles ir atskiriant kakavą (kakavos masę) nuo kakavos svieto. Kodėl šis šokoladas kvepia pienu ir vanile? Antroji sudedamoji dalis – pieno milteliai, kurie suteikia švelnų kremiškumą. Trečioji sudedamoji dalis – cukrus. Priklausomai nuo šokolado kokybės cukrus gali būti įvairus: rafinuotas arba nerafinuotas, cukranendrių arba cukrinių runkelių ir panašiai. Kadangi baltasis šokoladas neturi kakavos sausųjų medžiagų arba kakavos pastos, dėl šios priežasties neturi rudo atspalvio, kurį turi pieniškas arba tamsusis šokoladas.
Baltasis šokoladas buvo sukurtas prieš daugiau kaip 80 metų, XX amžiuje.

Pieniškas šokoladas

Populiariausias visų laikų šokoladas yra pieniškas šokoladas. Jį mėgta visi, o ypač vaikai. Šio šokolado galime įsigyti įvairiausiomis formomis ir su galybe priedų – pagardų.

Pieniško šokolado pagrindas yra kakavos pupelių masė arba kakava ir kakavos sviestas. Šokolado glotnumas ir tirpimas burnoje priklauso kaip stipriai yra susmulkintos skrudintos kakavos pupelės. Antroji sudedamoji dalis yra pieno milteliai ir trečioji – cukrus.

Tamsusis šokoladas

Tvirčiausio ir stipriausio skonio šokoladas – tamsusis. Dar kitaip vadinamas – juoduoju šokoladu. Tai gurmaniškiausia ir labiausiai sveikatos atžvilgiu vertinama rūšis. Atlikta daugybė tyrimų įrodančių šokolado naudą mūsų akims ir bendros savijautos bei gerai nuotaikai. Ne paslaptis, kad šį šokoladą labiausiai mėgsta vyrai.

Tamsųjį šokoladas gaminamas iš kakavos pupelių ir cukraus. Cukraus iš visų šokoladų šiame yra mažiausias kiekis.
Mitas apie kartumą. Dauguma šokolado mėgėjų mano, jog kartus šokoladas yra tikro tamsaus šokolado požymis. Iš tiesų kartumas yra prasto šokolado požymis. Jis atsiranda dėl prastų kakavos pupelių arba pupelių sudeginimo skrudinimo metu. Gali būti ir abu variantai. Prastos kakavos pupelės iki skrudinimo būna kartesnės nei iki skrudinimo, dėl to didieji šokolado gamintojai skrudinimo procesą kartoja keletą kartų taip maskuodami tikrąjį skonį.
Be abejo nereikėtų kartumo painioti su skonio stiprumu ir intesyvumu. Kadangi tamsiajame šokolade įprastai būna mažiausiai priedų, lengviausia pajusti kakavos pupelių tipo, rūšies ar net derliaus skonio įpatumus.

Ruby šokoladas

Šokoladas pavadinimą „Ruby“ (rubinas) gavo dėl savo ryškios ružavos spalvos. Svarbu paminėti, jog ši spalva yra natūrali ir be pridėtinių dažiklių.
Skonio savybės kaip ir spalva yra išskirtinės, kurių iki šiol neragavome. Tekstūra: glotnus ir kreminis, kažkas tarp pieniško ir balto šokolado. Skonis: ne persaldus, ne pieniškas, ne kartus – pasižymi uogų vaisiškumu ir rūgštumu, jaučiamas šviežumas.

Ruby šokoladas gaminamas iš kakavos vaisių pupelių augančių Dramblio Kaulo Krante, Ekvadore ir Brazilijoje. Tai nėra vienos kakavos rūšies šokoladas, tai skirtinguose regionuose Vakarų Afrikoje ir Pietų Amerikoje augusių vaisių mišinys. Antrasis ingredientas pienas ir trečiasis cukrus.

Plačiau apie Ruby skaitykite čia

LAROCHE PREMIUM ŠOKOLADAI
AUKŠTYN