ŠokoladasŠokolado KRIZĖ

Šokolado KRIZĖ

Skaitymo trukmė ~4 min

Šiame straipnsyje su Jumis pasidalinsime kakavos pasaulio tendencijomis ir įžvalgomis. Antraštė labai aiškiai sufleruoja apie ką bus šis rašinėlis – šiuo metu visas pasaulis patiria šokolado krizę. Pradedant augintojais ir baigiant vartotojais. Esama situacija nėra gera ir gali taip nutikti, kad šokoladas taps prabangos preke, kokia buvo kadaise. Dėl to kviečiame mėgautis gausybe šokolado, kol galime ir jo turime! Tikėkimės šokolado galėsime įsigyti ir turėsime visuomet 🙂

Dabar apie viską detaliau. Gamtos stebuklas šokoladas yra išgaunamas iš kakavos medžių vaisių. Iš juose esančių sėklų yra išgaunamas kakavos sviestas, kakavos masė ir kakava. Į kakavos masę „įdėjus” cukraus ir pieno (jei daromas pieninis), galiausiai pagaminamas šokoladas – toks, kokį mes pratę pirkti parduotuvėje.

Kakavos vaisiai ant medžio

Kakavos medis (Theobroma cacao) yra visžalis atogrąžų augalas, iš kurio gaunamos kakavos pupelės. Jis auga drėgnuose, šiltuose regionuose netoli pusiaujo – Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Vakarų Afrikoje (ypač Dramblio Kaulo Krante, Ganoje, Nigerijoje) bei Pietryčių Azijoje, Okeanijoje. Yra trys pagrindinės kakavos medžių rūšys: Criollo – laikoma aukščiausios kokybės, retesnė ir jautresnė ligoms; Forastero – labiausiai paplitusi dėl atsparumo ir didelio derliaus, bet turinti intensyvesnį skonį; Trinitario – hibridas, jungiantis Criollo skonio subtilumą su Forastero atsparumu.

Tačiau kakavos medis, kaip ir dauguma augalų turi savų problemų. Mūsų atveju – ligų, kurios kelia didelį iššūkį kakavos pramonei, nes jos gali sunaikinti didelę dalį derliaus. Pagrindinės ligos yra: Juodoji puvinio liga (angl. Black Pod), kurią sukelia grybeliai Phytophthora palmivora ir Phytophthora megakarya – ji pažeidžia ankštis, jos pūva ir tampa juodos. Raganų šluotų liga (angl. Witches’ Broom) pasireiškia deformuotomis šakomis ir vaisiais, ją sukelia grybelis Moniliophthora perniciosa. Šalčio liga (angl. Frosty Pod Rot), kurią sukelia grybelis Moniliophthora roreri, dengia ankštis baltais pelėsiais. Šios ligos pirmą kartą pastebėtos dar XIX amžiaus pabaigoje Pietų Amerikoje, o vėliau išplito į kitus žemynus. Kovai su jomis naudojami įvairūs metodai: atsparių veislių auginimas, pesticidų naudojimas, sanitarinis genėjimas ir infekuotų augalų pašalinimas. Taip pat svarbus geras ūkių drenažas ir šešėliavimas, mažinant palankias sąlygas grybeliams plisti.

Pastaraisiais metais kakavos medžius labiausiai paveikė raganų šluotų liga (angl. Witches’ Broom). Ši liga ypač paplitusi Pietų Amerikoje, ypač Brazilijoje, ir per pastaruosius dešimtmečius padarė didelę žalą kakavos pramonei. Pirma pastebėta 1980’aisiais Brazilijoje, 1990’aisiais jau ir Vakarų Afrikoje. Naujausi tyrimai atskleidė, kad grybelis išskiria hormoną citokininą, sukeliantį nenormalų augalo augimą ir energijos išeikvojimą, o tai dar labiau apsunkina kovą su šia liga. Siekiant suvaldyti raganų šluotų ligą, mokslininkai tiria grybelio veikimo mechanizmus, siekdami sukurti efektyvesnes kontrolės strategijas ir atsparias kakavos veisles.

Vakarų Afrikos kakavos pramonė susidūrė su rimtais iššūkiais dėl ligų ir klimato pokyčių. 2023 m. regione išplito kakavos ūglių virusas, ypač paveikęs Ganą ir Dramblio Kaulo Krantą. Vienintelis veiksmingas būdas kovoti su šiuo virusu buvo užkrėstų medžių kirtimas, dėl ko Dramblio Kaulo Krante teko sunaikinti apie 200.000 hektarų kakavmedžių. Be to, klimato reiškinys „El Ninjo“ sukėlė sausras ir miškų gaisrus, dar labiau pablogindamas kakavos derliaus situaciją. Dėl šių veiksnių kakavos pupelių kainos 2024 m. kovo mėnesį pasiekė rekordines aukštumas – 8.939 JAV dolerius už toną ir kainos nenustojo kilti iki šios dienos.

Nepaisant pastangų suvaldyti ligas ir pagerinti auginimo sąlygas, kakavos tiekimo grandinė išlieka pažeidžiama dėl ligų plitimo ir klimato kaitos poveikio.

Per pastaruosius dvejus metus kakavos kainos išaugo įspūdingai – padidėjo iki 400 %. Kakavos kainų kilimą lėmė dėl plintančių ligų smarkiai sumažėję derliai, kertamos plantacijos ir iš tai sekančios visos kitos pasekmės. Tai itin susiję šylančiu ir besikeičiančiu klimatu, su ekstremaliais klimato reiškiniais, tokiais kaip sausra ir potvyniai. Šie klimato kataklizmai katalizuoja medžių ligas, kurios drastiškai naikina derlių arba net visų plantacijų sunykimą, o tuo pačiu ir žmonių pragyvenimo šaltinį.

Na, o dabar apie mus. Žaliavų trūkumas kartu su didele infliacija toliau daro tiesioginę įtaką mūsų perkamų kakavos pupelių, kakavos sviesto, kakavos masės, jau paruošto naudoti šokolado kiekiams ir ypač kainai. Esant tokiai užsitęsusiai ir išskirtinei situacijai, didžiausią riziką kelia prieinamumas ir kakavos kokybė rinkoje. Siekdami apsisaugoti ir užtikrinti kokybiškų žaliavų pirkimą, nuolatos peržiūrime asortimentą, kalbame su tiekėjais. Siekiame užtikrinti, kad LAROCHÉ produkcijos kainos išliktų konkurencingos ir nepakitusios kiek tik įmanoma.

Globaliai didėjantis kakavos žaliavų trūkumas ir tuo pat metu didėjanti pasaulinė šokolado paklausa, dar labiau didina didmeninių kainų kilimą. Savo ruožtu mes darome viską, kad Jums, mūsų mylimiems klientams, LAROCHÉ produkcijos kainos kiltų kiek įmanoma mažiau. Šiuos pokyčius amortizuojame iš savo sąskaitos – kiek išgalėdami stengiamės išlaikyti mažiausias galimas kainas ir tikimės, kad vieną dieną situacija stabilizuosis. Varijuojame tarp galimybių reikiamas žaliavas nupirkti geresne kaina, kad galėtume kaip įprsstai gaminti tik aukščiausios kokybės produkciją, dėl kurios esame mėgstami ir gerbiami. Neketiname naudoti prastos kokybės kakavos produkcijos ar kakavos pakaitalų. Kokybė LAROCHÉ darbo filosofijoje yra pats svarbiausias dalykas.

Mes tikime šviesiu rytojumi ir einame Jums gaminti šokoladinių skanėstų! 😉

ATRASKITE LAROCHÉ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

asd

kkkk

Follow Us
d